Analyzing the Status of Green Tourism Indicators in Koohrang Region

Document Type : Original Article

Authors

1 PhD in Geography and Rural Planning, Isfahan University, Isfahan, Iran

2 Ph.D. student of sociology, social-rural development, Tehran University, Tehran, Iran

Abstract

Green tourism can create new opportunities and play an important role in keeping cultural and local traditions alive. Koohrang region is one of the most important ecotourism areas which attracts many tourists every year due to its unspoiled natural areas. The first step to develop tourism in Koohrang was to examine the status of green tourism indicators, and then to provide appropriate solutions. The research design was descriptive-analytical and it was based on survey data. The population of the study consisted of 35,183 residents of the rural areas of Koohrang, from among which 379 people were selected based on Morgan's table. The validity of the questionnaire was confirmed by researchers and experts in the field, and its reliability determined by Cronbach alpha was to 0.78. The results of the test measuring the level of green tourism indicators in Koohrang area was significant at a level less than 0.05. Among the examined indicators, the index of security with an average of 4.03 was in a good condition. Other indicators such as keeping cultural and local traditions alive (3.59), improving technology and the internet (3.47), and managing waste and garbage (3.43) had an average status in Koohrang region. Further, six strategies were suggested to develop green tourism in this region including legislation and passing laws, culture building, provision of educational, consulting, and credit services, establishment of tourist accommodation and villages, local participation in environmental protection, development and distribution of tourism services as well as environmental protection based on existing capacities.

Keywords


  • امانپور، سعید؛ زارعی، جواد و زادولی خواجه، شاهرخ.(1394). تحلیلی بر اثرات شاخص های پایدار گردشگری شهری در شهر همدان. مجله شهر پایدار، دوره2، شماره3،ص95-112.
  • بذرافشان، مرتضی؛ سامانی قطب آبادی، سحر و فصولی، سیده مهتاب.(1396). گردشگری سبز: بررسی ضرورت توجه به اقدامات سبز در صنعت گردشگری و مهمان نوازی،کنفرانس بین المللی عمران،معماری و شهرسازی ایران معاصر،تهران.
  • پازکی، معصومه و یوردخانی،مختار.(1393). واکاوی و بررسی عوامل موثر بر توسعه گردشگری سبزِ روستایِ توچال (بر اساس روش تئوری بنیادین). مجله علمی و پژوهشی نگرش های نو در جغرافیای انسانی،دوره 7، شماره1،ص237-248.
  • حسن زاده، فریبا.(1394). گردشگری سبز، محیط زیست و توسعه پایدار، مجله فضای گردشگری.شماره14، ص39-47.
  • حسین وند، مسعود.(1393). ،گردشگری و فضای سبز در شهرستان کوهرنگ،اولین همایش ملی محیط زیست،اصفهان.
  • رحیمی، روح اله؛ حیدرنتاج، وحید؛ نجاری الموتی، یاسمن و انوری فر، شیرین.(1401). بررسی گردشگری سبز و توسعه فرهنگی جوامع محلی با احیای میراث معماری صنعتی مازندران. مجله نقش جهان - مطالعات نظری و فناوری های نوین معماری و شهرسازی، دوره 12، شماره1،ص84-104.
  • سلیمی سبحان، محمدرضا؛ یاپنگ غراوی، محمد؛ محمدبیگی سلخوری، مریم و بالی چلندر، مصطفی.(1400). تاثیر اعتماد اجتماعی و امنیت فضاهای شهری در توسعه گردشگری شهری (مطالعه موردی:شهر گرگان). مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی، دوره1،شماره5،ص 23-38.
  • شربتی اکبر؛ نظری، عبدالحمید؛ طالشی، مصطفی و موسی کاظمی، سیدمهدی.(1400). گونه شناسی، ارزیابی اثرات و پیامدهای گردشگری خانه های دوم (مورد مطالعه: سکونتگاههای روستایی غرب استان گلستان). مطالعات جغرافیایی مناطق کوهستانی، دوره 2،شماره7، ص1-23.
  • ناصح، نگین و تقوی، لعبت.(1398). بررسی شاخص های گردشگری پایدار در دستیابی به ارزش‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی: ارائه راهکار برای اثرات مخرب.. مجله انسان و محیط زیست،دوره17، شماره3،ص25-39.
  • Adamchуk, O. (2020). Innovative sources of increasing the competitiveness of rural green tourism enterprises. University Economic Bulletin, Vol.43, No.2,pp. 38-45.‏
  • Antonov, O. (2020). Environmental motives and institutions for the development of small enterprises of rural green tourism. University Economic BulletinVol.44, No.2, pp.7-12.‏
  • Boiko, V. O. (2020). Green tourism as a perspective direction for rural entrepreneurship development. Scientific approaches to modernizing the economic system: vector of development: collective monograph. Lviv-Toruń: Liha-Pres,Vol12, No.2,pp 1-18.‏
  • Boley, B. B., & Green, G. T. (2016). Ecotourism and natural resource conservation: the ‘potential’for a sustainable symbiotic relationship. Journal of Ecotourism, Vol.15, No.1,pp. 36-50.
  • Butko, M. (2020). State support for the development of rural green tourism at the regional level. University Economic Bulletin, Vol. 47, No.3, pp.13-17.
  • Gutkevych, S., & Haba, M. (2020). Rural green tourism: Current trends and development prospects. Information & Media, Vol.89, No.2,pp.116-133.‏
  • Jones, A. (1987). Green tourism. Tourism management, Vol.8, No.4, pp. 354-356.‏
  • Korkuna, O., Korkuna, I., & Kulyk, O. (2020). Green tourism as a factor of development of United Territorial Communities in Ukraine. Economic and Regional Studies/Studia Ekonomiczne i Regionalne, vol13, No.1,pp. 126-136.‏
  • Le Tan, T., Tuong, N. C., Nguyet, P. H., Man, L. M., Nhi, H. T. L., & Van, N. T. (2021). Factors Affecting the Implementation of Green Tourism in Da Nang City. International Journal of Community Service & Engagement,Vol.2, No.4, pp. 157-177.
  • Lee, S., Honda, H. C., Ren, G., & Lo, Y. (2016). The implementation of green tourism and hospitality. Journal of Tourism and Hospitality,Vol. 5, No.4, pp. 233-249.
  • Najdić, M., Munitić, S., & Vučković, J. (2019). Analysis of the activities of white pollution prevention for green tourism. Serbian Journal of Engineering Management, Vol.4, No.2, pp. 1-9..
  • Penkovsky, V., & Kucherenko, M. (2020). Factors of the organization and peculiarities of small enterprises activities in rural green tourism. University Economic Bulletin, Vol.44, No.1,pp. 24-30.‏
  • Plotnikova, M. (2018). Green tourism development in smart communities. Baltic Journal of Economic Studies, Vol.4, No.3, pp. 203-210.
  • Raha, S., & Gayen, S. K. (2022). Application of Analytic Hierarchy Process and weighted sum techniques for green tourism potential mapping in the Gangetic West Bengal, India. GeoJournal, Vol8, No.2, pp, 1-44.
  • Sarja, N. L. A. K. Y., Widana, I. P. K. A., Suprapto, P. A., & Pamularsih, T. R. (2021). Developing Green Tourism-Based Model of Information Technology Utilization in Tourism Villages. International Journal of Applied Sciences in Tourism and Events, Vol.5, No.2, pp. 153-165.
  • Suwena, I. K., SUWENA, I. K., Arismayanti, N. K., Par, S. S. T., Par, M., & Arismayanti, N. K. (2017). Green Tourism Development as a Community Empowerment Efforts in Pemuteran Village, Buleleng, Bali. Udayana Journal of Social, Sciences, and HumanitiesVol.1,No.1, pp. 108-120.‏
  • Tien, N. H., Hiep, P. M., Dai, N. Q., Duc, N. M., & Hong, T. T. K. (2020). Green entrepreneurship understanding in Vietnam. International Journal of Entrepreneurship, Vol. 24, No.2,pp. 1-14.
  • Tran, A. H., & Xuan, H. N. (2021). Green tourism-sustainable tourism development in Phu Quoc Island district. International Journal of Multidisciplinary Research and Development, Vol.8, No.1, pp. 21-24.‏
  • Wei, M., Wei, H., & Huang, H. (2022). Evaluation system of green tourism industry. Tourism Analysis,Vol. 27, No.1, pp. 47-62.
  • ‏Yekimov, S., Sobirov, B., Turdibekov, K., Aimova, M., & Goncharenko, M. (2022). Using the Digital Ecosystem in Tourism Clusters in Green Tourism. In International conference Ecosystems without borders (pp. 105-111). Springer, Cham.